menu

Webshop login

Adventsperiode met nederlands snijgroen

Datum
14/10/2020


Categorieën
Nieuws

We importeren groen van over de hele wereld. Maar we verkopen ook een aantal prachtige producten gewoon van Nederlandse bodem. Vooral richting de adventsperiode zien we dat deze producten steeds populairder worden.

Deze maand vertellen we je graag meer over de Nederlandse producten. We vroegen een aantal van onze leveranciers om foto’s van achter de schermen en informatie over het kweken van de producten.  Lees snel verder.

 

HEDERA

Een deel van het Hederagroen halen we van Nederlandse bodem. Dit groen wordt op vaste locaties geknipt. Onze leverancier zorgt ervoor dat hij op veel verschillende plekken kan knippen. Dit is nodig omdat na het knippen van het groen, er pas na 3 jaar weer op dezelfde plek geknipt kan worden. De adressen verschillen van tuinen tot boerderijen, overal wordt het groen vandaan gehaald. Op de foto’s is te zien hoe het groen geknipt wordt.

 

Richting het einde van het jaar verschijnen er donkere bessen tussen het groene blad. Dit zorgt ervoor dat het Hederablad een perfect herfstproduct is.

 

CONIFEREN

Richting het einde van het jaar verkopen we steeds meer Coniferen. Deze Coniferen halen wij bij leverancier Andromeda. Zij hebben een grote kwekerij in Loosdrecht.

Op de kwekerij groeien verschillende soorten coniferen.  We vroegen hen meer informatie over een aantal soorten.

 

Om te beginnen bij de oudste van de coniferen specialiteiten: de gele conifeer. Er zijn verschillende gele cultivars in de afgelopen 150 jaar gegroeid. Maar slecht enkele soorten zijn prettig mee te werken als snijgroen. Op de kwekerij worden de jonge planten van ongeveer 50cm in de grond geplant. Deze planten hebben circa 5 jaar nodig voor er takken van af geknipt kunnen worden. Na een aantal jaren worden de coniferen van binnenuit bruiner. Wanneer ze onder te kaal zijn geworden is het tijd om te hele plant te vervangen. De leverancier heeft dan nog één keer plezier van de Conifeer….. Als de stammen in de kachel gaan.

 

Een andere bekende soort is Boulevard. Deze conifeer is te herkennen aan de compacte vorm en heldere blauwgrijze kleur. Dit maakt het groen erg geschikt als basis van een arrangement.  Boulevard is de verbeterde opvolger van de Squarrosa. Beide soorten horen in de Japanse Chamaecyparis pisifera familie. Op de kwekerij is Boulevard een lastige plant. Deze conifeer is gevoelig voor droogte en ook voor te vochtige omstandigheden. De conifeer moet goed in de gaten gehouden worden.

 

ASPARAGUS

Richting de adventsperiode zien we ook veel geverfde producten. Waaronder ook geverfde Asparagus. Maar het asparagusgroen kun je het hele jaar in onze webshop vinden.

Leverancier Mulder vertelde ons meer over het kweken van het snijgroen.

 

Nadat de verschillende Asparagus soorten gepoot zijn kan er na een maand of 5 voor het eerst geoogst worden.  Het oogsten gebeurd nog volledig met de hand. Het sorteren van de lengtes wordt direct tijdens het oogsten gedaan. Na anderhalf jaar worden de planten gewisseld omdat dan de productie te ver terugloopt. Het telen van Asparagus is arbeidsintensief. Iedere week worden de planten getopt en worden de takken omhoog gehaald. Ook maken de doorns op de takken het een pittig karwei om de takken te oogsten. In de verwerkingsruimte wordt alles op het water gezet en verdeeld over de bestellingen.  Leverancier Mulder is MPS A en MPS GAP gecertificeerd.