menu

Webshop login

Groen is de basis

Onze weg naar duurzaamheid.

Consumenten kiezen steeds vaker bewust voor eerlijke producten. Dit gebeurt niet alleen met kleding en voedsel, ook binnen de sierteelt (bloemen, planten en decoratiegroen) wordt er al jarenlang vaker ‘bewust’ gekozen. De vraag naar duurzaamheid wordt dan ook steeds groter. WBE kan hierin niet achterblijven en heeft een ‘leidende’ rol genomen op dit gebied. 

WBE  werkt samen met een aantal leveranciers/kwekers om een breed aanbod van eerlijke en duurzame verschillende producten te realiseren. Daarnaast wordt samen met collega’s in de sierteeltsector gewerkt aan structurele verbetering van certificatieschema’s, met name op het gebied van wildpluk producten (zoals Salal, Beregras, Chico, Pistache, Koraal, Mos, etc.) Want Groen is niet alleen de basis van een boeket, maar ook van de weg ernaar toe.

 

MPS

WBE kan als groothandel de duurzaamheid waarmaken door middel van verschillende certificeringen. Hier zijn wij dan ook al een tijd mee bezig. Deze certificaten laten zien dat producten duurzaam zijn. MPS, (Global) GAP, Rainforest Alliance zijn voorkomende certificeringen op het gebied van duurzaamheid in de sierteeltsector.

WBE is al jarenlang een Affiliate Member van MPS, waarmee zij toegang heeft tot het MPS-Trade Portal, waarin up-to-date certificaten overzichten per kweker zichtbaar zijn. Verder is WBE sinds november 2016 door MPS gecertificeerd voor Florimark Good Trade Practice (#802495) voor het verhandelen van decoratiegroen. Deze certificering wordt jaarlijks extern getoetst en verlengd.

 

FSI 2020

In oktober 2020 is WBE ook lid geworden van FSI2020; FSI staat voor Floriculture Sustainability Initiative. Dit is een sector-breed initiatief binnen de sierteeltsector om gezamenlijk met andere FSI leden sociale, milieu en economische knelpunten aan te pakken. 

In 2020 is doorgepakt op hetgeen reeds bereikt is en zijn onder FSI 2025 aangescherpte duurzaamheidsdoelstellingen gesteld, gebaseerd op 3 pijlers:

 

🌿 verantwoorde productie en handel

🌿 verantwoordelijk gedrag;

🌿 geïntegreerde rapportage.

 

Uitgangspunt is dat FSI 2025 transparant is met betrekking tot de criteria, in overeenstemming is met geaccepteerde standaarden en gebaseerd is op verantwoorde bronnen. In de praktijk dient te worden voldaan aan een mandje van internationale certificeringen, zoals Good Agricultural Practices (GAP), milieueisen en sociale eisen in geval product afkomstig is uit risicoland (b.v. Guatemala). WBE gebruikt de Sustainable Sourcing Scan van Floridata om de inkoopdata te scannen, analyseren en monitoren op FSI 2025 duurzaamheidseisen.

 

WBE voor de samenleving

En niet alleen duurzaamheid is ontzettend belangrijk voor WBE. Er is binnen de onderneming veel aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo voelt WBE zich nauw betrokken met de landen en regio’s waar onze leveranciers zich bevinden en steunen we daar een aantal uitstekende lokale initiatieven. 

Een mooi voorbeeld van zo’n initiatief is de Nicafrance fundacion. Dit is een privé, door vrijwilligers geleide stichting. Nicafrance zet zich in voor de kinderen van werknemers van plantages waar ook onze producten groeien. De stichting heeft een 6-tal basisscholen gebouwd in de regio van Jinotega en Matagalpa waar circa 3000 kinderen dagelijks les krijgen. Verder verzorgt de stichting dagelijks maaltijden voor ruim 4000 schoolkinderen. 

WBE doneert jaarlijks een bedrag aan de Nicafrance fundacion. Dit geld wordt onder andere geïnvesteerd in schoolmaterialen, uniformen, schoenen en sportvelden. 

En ook in ons eigen land zijn we sinds jaar en dag supporter en sponsor van diverse plaatselijke sportverenigingen en goede doelen.

Zo zie je op verschillende sportvelden ons logo terugkomen. Bijvoorbeeld bij Rijnsburgse Boys waar we al een aantal jaar hoofdsponsor zijn. 

Maar ook nationale goede doelen zijn belangrijk in onze ogen. Zo verbindt WBE zich graag met het familiehuis Daniel den Hoed.  Het Familiehuis Daniel den Hoed maakt het mogelijk dat kankerpatiënten en familieleden dichtbij elkaar kunnen zijn tijdens de moeilijke periode van ziekte en behandeling. Het huis biedt een warme logeerplek dichtbij het ziekenhuis en gasten ondervinden er steun bij lotgenoten en vrijwilligers. Het Familiehuis krijgt geen overheidssubsidies of financiële steun vanuit het ziekenhuis en is afhankelijk van giften en donaties. Het wordt gerund door een kleine betaalde staf en een grote groep vrijwilligers, samen bieden zij 365 dagen per jaar een warm, tijdelijk tweede thuis.

En ook kleinere activiteiten worden jaarlijks door WBE gesponsord. Meer informatie over de verschillende activiteiten, goede doelen en sportverenigingen delen we graag met je op onze Social Media kanalen. Neem hier dus vooral een kijkje!