In 1977 begon het allemaal, de start van Westland Bloemen Export. We nemen jullie graag mee terug in de tijd.
Samen met een aantal van onze oudste werknemers en familieleden, hebben wij het begin van WBE op papier kunnen zetten. Op deze manier willen we je meer vertellen over de geschiedenis, de groei en het proces.
Leer ons beter kennen! Iedere maand willen we één van onze collega’s aan je voorstellen. Dit doen we aan de hand van een interview. Zo ook deze maand. Lees het gehele interview over de inmiddels overleden, oprichters van WBE, Jaap en Ien Beets, hieronder.
In eerste instantie zijn Jaap en Ien begonnen met WBE om bloemen in te kopen voor een Duitse klant, vandaar ook de naam Westland Bloemen Export BV.
De Duitse klant, Blumen Schroeter wilde graag dat WBE bloemen voor hem ging inkopen en heeft het bedrijf in het begin ook financieel gesteund door alles vooruit te betalen, anders kon er op de klok niets gekocht worden. En zo is het begonnen.
In het begin waren het vooral Jaap en Ien. Er kochten een aantal inkopers van de firma A. de Boer voor ons in en hadden we een paar parttimers in dienst om boeketten te draaien en bloemen in te pakken. In het begin kocht Jaap op klok 1 en 2 en Karel Zandbergen op klok 3 en 4, meer klokken waren er toen nog niet. De aankopen op klok 3 en 4 werden later gedaan door Bert Haasbroek. Al vrij snel kwamen Bram Haasbroek (oud collega) en daarna huidig collega Gerard Heemskerk in dienst.
De eerste groen aankoop van Jaap was Asparagus uit Nederland. Niet veel later kwamen daar Ledervaren uit Florida bij. Andere producten als Chico, Zwaardvaren en Palmetto volgden snel.
De aantallen die verkocht werden waren toen nog maar klein, maar groeiden met de jaren.
Een aantal jaar later stond in een tijdschrift een artikel met Berengras. Daar werd een container van besteld, die binnen no time uitverkocht was, zo is het balletje verder gaan rollen. In bijna dezelfde tijd is ook het Ledervaren uit Costa Rica op de markt gekomen, wat binnen zeer korte tijd een groot deel van de markt ingenomen heeft.
Met elke keer weer nieuwe producten uit het buitenland is WBE door de jaren heen verder uitgebreid, ook binnen de veiling verschillende keren verhuisd. In het begin huurde WBE koelcellen bij het bedrijf Jan Scheffers en later bij de Coolcompany om daarna zelf te bouwen aan de Jupiter , wat logistiek natuurlijk veel beter was. WBE begon in het Westland, om later in Rijnsburg ons eerste filiaal te openen en al snel volgden Eurose & Greens en later Dutch Green Center en Greenzone.
Als Jaap het goed had moest zijn personeel het ook goed hebben, dat werd aan het einde van het jaar altijd beloond en met drukke weken kreeg iedereen ook altijd extra loon.
Hij was al beretrots toen hij na zijn hartaanval noodgedwongen met pensioen moest gaan, dus hij zal vast met een grote glimlach van bovenaf meekijken.
In het begin ging er een verkoper met zijn opschrijfboekje de tribune op om groen te verkopen en kwam er iemand uit de box de briefjes ophalen om de bestellingen te doen, het groen werd toen nog op de band gezet met een kopers nummer erop en zo door het veiling personeel gedistribueerd.
Nu is alles geautomatiseerd, de tribune bestaat bijna niet meer, dus verkopers doen nu veel telefonisch of per mail en natuurlijk ook nog de verkoop via de website. Bestellingen worden met een elektrokarretje rondgereden en bezorgd binnen de veiling en de export staat op pallets klaar bij de docks om te worden opgehaald door transporteurs.
Altijd eerlijk zijn in de handel , iedereen moet iets verdienen, zijn motto was leven en laten leven.
Daarom heeft WBE een grote gunfactor binnen de veiling.
Ien haar bijdrage was heel groot, vooral de kwaliteitscontrole was haar ding, er ging geen doos de deur uit zonder door haar persoonlijk gecontroleerd te zijn als ze maar dacht dat er een bruin blaadje in zat en als er te veel bruine blaadjes in zaten ging ze zich wel even met Jaap zijn werk bemoeien en de leveranciers zelf te woord staan! En dat was niet op een vriendelijke manier…